Apartman yöneticileri ve görevlileri hava kirliliği konusunda bilgilendirildi

28 Aralık 2012

Başkan Gümrükçüoğlu, doğalgazın önemine dikkat çekti.

Başkan Gümrükçüoğlu, evinin önüne doğalgaz geldiği ve abone olduğu halde doğalgaz kullanmayanların sayısının çok yüksek olduğunu kaydederek, “Trabzon’da doğalgaz ulaşan daire sayısı 16 bin 409, iş yeri sayısı ise 899 iken doğalgaz kullanan abone sayısı ise sekiz bin784 kişi. Toplam abone sayımız ise on bin 84 kişi. Yani bin 300 kişi abone olduğu halede doğalgazı kullanmıyor ve yedi bin 224 kişi de hattı olduğu halde doğalgaz kullanımına geçmemiş. Bu rakamı bütüne oranladığımızda hizmet sunulanın abone olma oranı maalesef %58 de kalmış. Bu durum bizim önemli derecede mahcup etmekte. Bir taraftan AKSA’yı ve EPDK’yı şehrin tamamına gazın biran önce verilmesi için sıkıştırırken, diğer taraftan vatandaşımız kapısına kadar gelen gazı evine çektirip kullanmıyor. Bunu izah etmekte zorlanıyorum. Hep birlikte el ele vererek şehrimizde Doğalgaz kullanımını arttırmalı ve gelecek nesillere daha temiz bir Trabzon bırakmalıyız” dedi.

“Hava Kirliliği Konusunda Yönetici ve Ateşçileri Bilgilendirme Toplantısı” bu yıl da geniş bir katılımda yapıldı. Trabzon Belediyesi, Makine Mühendisleri Odası ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün ortaklaşa düzenledikleri toplantıda 300′e yakın katılımcı hazır bulundu. Apartman yöneticileri, görevlileri, yakıcılar ve kurum temsilcileri ile Makine Mühendisleri Odası üyelerinin katıldığı toplantıda Trabzon’da yaşanan hava kirliliğinin sebepleri ve alınması gereken önlemler konuşuldu. Açılış konuşmasını yapan Makine Mühendisleri Odası Başkanı Şaban Bülbül toplantıyı her yıl kaloriferlerin yakılmaya başlandığı aylarda apartman yöneticilerini ve görevlilerini bilgilendirmek için yaptıklarını belirterek ” Çok zor bir şehirde yaşıyoruz. Kış aylarında maalesef hava kirliliği dayanılmaz hale geliyor. Zamana zaman bu kirlik sağlımızı önemli derecede etkiliyor. Bizler Makine mühendisleri odası Trabzon Şubesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Trabzon Belediyesi olarak her yıl alınması gereken önlemler konusunda bu toplantıları yapıyoruz. Bu konuda apartman yöneticilerimize önemli sorumluluklar düşüyor. Yapılan araştırma sonucunda elde dilen bilgiye göre yalıtımı yapılmış bir apartmanda %40′lara varan ısı tasarrufu sağlanıyor. Bu da daha aza yakıt tüketimi ve daha az hava kirliliği demek. Trabzon’da 75 bine yakın bina bulunuyor. Tüm binaların yalıtımının yapıldığını düşünecek olursak hava kirliliği %30 oranında azalma gösterir. Bu yüzden yalıtım konusunda herkesin duyarlı olması gerekir. Diğer bir önemli husus ise ısı pay ölçer ve termostatik vana kullanımıdır. Yeterli ölçüde ısının sağlanmasıyla gereksiz yakıt tüketimini engelleyecek bu sistem her apartmanda uygulanması yasal zorunluluktur. Bu konuda da gerekli özenin gösterilmesi gerek şehrimiz gerekse ekonomimiz için önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı. Bülbülden sonra kürsüye gelen Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdür Ali Vedat Çiftçi katılımdan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek ” Şehrimizde çevreye yönelik böyle geniş kapsamalı bir toplantı yapılması bakanlık olarak bizlere ziyadesiyle memnun etmekte. Hava kirliliğinin önlenmesi hepimizin sorumluluğunda. Kazan dairelerinde yapılacak bazı basit yöntemlerle hava kirliliği minimize edilebilir. Burada en büyük sorumluluk ateşçilerimize düşüyoruz.” Şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise hava kirliliği konusunda alınması gerek önlemlere dikkat çekerek ” Hangi tür yakıt kullanırsak kullanalım en önemli şey binalarımızın yalıtımlı olmasıdır. Maalesef şehrimizde binaların çoğunun yalıtımsız olmasından dolayı aşırı ısı kaybı yaşanmakta. Aynı şekilde binaların mantolanmasına dikkat etmeliyiz. Yapılacak olan binalarımızı mantolama usulüyle yapmalı, mevcut binalarımızda da tadilat yaparak mantolamalarını tamamlamayız. Evlerimizde çift cam ve ısıcam kullanmamız da önemli derecede ısı kaybını azaltacaktır. Sayın Başkan Şaban Bülbül Bey’inde belirttiği gibi ısı pay ölçer ve termostatik vana kullanımı da hassasiyet gösterilmesi gereken bir konu. Ateşleyicilerimizin kaloriferleri yakma ve kullanma yöntemleri ile baca temizliğinde gösterilecek özen ile yöneticilerimizin aldıkları kömürün kalitesine dikkat etmeleri de ısı kaybını azaltarak hava kirliliğinin önlenmesine yönelik alınması gereken tedbirler arasından bulunmakta” dedi.

Gümrükçüoğlu konuşmasına hava kirliliğini azaltmada Doğal Gaz kullanımının önemine değinerek “Göreve geldiğimiz 2009 yılında vatandaşlarımıza 2014 yılı sonu itibariyle tüm kente doğalgazın sağlanması için var gücümüzle çalışacağımızı söylemiştik. Çalışmalarını Aksa Karadeniz Doğalgaz firmasının yürüttüğü bu projenin yüzde altı ortağı durumundayız. Trabzon Belediyesi olarak bizler üzerimize düşeni harfiyen yerine getiriyoruz. Birçok ilde de Doğalgaz çalışmasını sürdüren firmamızın belki finansal problemleri belki bir takım iş planlamalarındaki aksaklıkları yüzünden yerinde ve zamanında programını tam gerçekleştirmesi mümkün olamamakta. Aramızda bulunan AKSA Karadeniz Doğalgaz’ın Bölge Müdürü Sayın Murat Ceren’le birlikte zaman zaman bir araya gelerek çalışmaların biran önce bitirilmesi hususunda toplantılar yapıyoruz. Tüm samimi gayretlerimize rağmen şehrin tamamına doğalgazın verilebilmesi 2015′in sonuna kadar sarkabilir.” İfadelerini kullandı. Konuşmasında Doğalgaz kullanımıyla ilgili rakamlardan da bahseden Gümrükçüoğlu “Doğal gaz konusunda ki tüm gayretlerimiz yavrularımızın, annelerimizin ve babalarımızın daha temiz bir hava soluması ve gelecek nesillerle daha sağlıklı bir kent bırakabilmek içindir. Yaptığımız çalışma neticesinde elde ettiğimiz bilgeye göre 100 m³ doğal gaz kullanarak elde edilen ısının maliyeti 94.74 TL dir. Aynı ısı miktarını kömürle elde etmek için 192.00 TL, fuel-oil ile elde etmek için 259.02 TL, elektrik ile elde etmek için 157.94 TL ve tüp gaz ile elde etmek için ise 539,00 TL ödememiz gerekiyor. Rakamlar gayet açık. Diğer bir kıyaslama ise, bir ailenin ısınmaya yılda 2 ton kömür, banyo ve mutfak ihtiyacı için ise 12′şer tüp harcadığını düşünelim. Bunun toplam maliyeti 3320 TL olacaktır. Peki aynı ihtiyaçları doğalgaz ile sağladığını düşünürsek ısınmak için 939 m³, banyo için 192 m³ ve mutfak için de 192 m³ doğalgaz harcayacaktır. Bunun da toplam maliyeti 1250 TL dir. Arada 2070 TL’lik bir net fark var. Doğalgaz kullanımında vatandaşımızın tasarrufu bu kadar açık ortada. Diğer bir konu ise Doğal gaz kullanım maliyetlerimiz. Bugün Türkiye’nin bir çok şehrinden daha ucuz doğal gaz kullanma imkanına sahibiz. Bunu rakamlarla ifade etmek gerekirse Trabzon’da kullanılan doğalgaz Bursa’da kullanılana göre %5, Adapazarı’nda kullanılana göre %8 İzmir’de kullanılana göre %10 Ankara’da kullanılana göre %11 ve İstanbul’da kullanılana göre ise %12 daha ucuza tüketilmektedir.” Şeklinde konuştu.

Vatandaşlarımız Doğalgaza Gerekli ilgiliyi göstermiyor

Vatandaşların doğalgaza gerekli ilgiyi göstermediğini ifade eden Gümrükçüoğlu ” Tablolarda da gördüğümüz gibi doğalgaz kullanmak hem ekonomimiz için çok daha tasarruflu hem de hava kirliliği için çok daha sağlıklı bir enerji. Hal böyle iken bugün itibariyle Trabzon’da doğalgaz ulaşan daire sayısı 16 bin 409, iş yeri sayısı ise 899 iken doğalgaz kullanan abone sayısı ise sekiz bin784 kişi. Toplam abone sayımız ise on bin 84 kişi. Yani bin300 kişi abone olduğu halede doğalgazı kullanmıyor ve yedi bin 224 kişi de hattı olduğu halde doğalgaz kullanımına geçmemiş. Bu rakamı bütüne oranladığımızda hizmet sunulanın abone olma oranı maalesef %58 de kalmış. Bu durum bizim önemli derecede mahcup etmekte. Bir taraftan AKSA’yı ve EPDK’yı şehrin tamamına gazın biran önce verilmesi için sıkıştırırken, diğer taraftan vatandaşımız kapısına kadar gelen gazı evine çektirip kullanmıyor. Bunu izah etmekte zorlanıyorum. Hep birlikte el ele vererek şehrimizde Doğalgaz kullanımını arttırmalı ve gelecek nesillere daha temiz bir Trabzon bırakmalıyız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Başkan Gümrükçüoğlu’nun konuşmasından sonra Makine Mühendisi Hasan Yılmaz ” Kalorifer kazanı Ateşçisi Bilgilendirme” konulu bir seminer verdi.

Mail listesine üye olun

Kaydınız alınmıştır.