BURSA, YEŞİL ALANLARIYLA DAHA SAĞLIKLI

15 Kasım 2013

SAGLIK PARKI HAZIRAN 2012 (3)Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa’nın yeniden ‘yeşil’ kimliği ile öne çıkması amacıyla bu dönem 2 milyon metrekarelik park ve yeşil alanı Bursa’ya kazandırıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentlerin sorunu olmaktan çıkıp, global bir tehlike halini alan çevre sorunlarının çözümüne yönelik olarak 100’ün üzerinde projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Küresel ısınmanın yol açtığı sonuçlar bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemi giderek artan sorunlar arasında yer alırken, iklim değişiklikleri, hava kirliliği, su ve toprak kirliliği gibi çevresel kirlilikler sadece ülkelerin iç problemi değil dünyanın ortak sorunu haline geldi. İstanbul’un ardından en fazla sanayi ihracatının gerçekleştiği Bursa da sanayileşmeye paralel olarak kirlilikten nasibini alırken, Büyükşehir belediyesi tarafından bu dönem hayata geçirilen projelerle kent yeniden yeşil kimliğini kazanmaya başladı. İlk etapta Büyükşehir sınırları içinde yer alan 25 derenin ıslahı yapılırken, radikal bir kararla atıklarını arıtmadan doğal ortama bırakan sanayi kuruluşlarına kapatma cezalarına varan yaptırımlar uygulanmaya başladı.

Firmalara ‘online’ takip

Bursa’nın daha yanabilir bir kent olması amacıyla tüm derelerin düzenli olarak ıslahını yapan, kolektör hatları ile derelere akan kanalizasyon atıklarını, arıtma sistemine bağlayan Büyükşehir Belediyesi, sanayi tesislerini de yakın takibe aldı. İlk etapta kendine ait arıtma tesislerine ‘Gerçek zamanlı uzaktan atık su izleme istasyonlarını’ kuran Büyükşehir Belediyesi şimdi de doğaya deşarj yapan firmaları mercek altına aldı. Büyükşehir Belediyesi, özel firmalara yönelik ‘Gerçek zamanlı uzaktan atık su izleme istasyonlarını Emek Yağ Fabrikası, Karesi Tekstil ve Yeşim Tekstil gibi Bursa’nın önde gelen sanayi tesislerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda işletmeye kurmaya başladı. ‘Gerçek zamanlı uzaktan atık su izleme istasyonu’ sayesinde atık sular daha kaynağında iken belirlenirken, işletmenin kullandığı ve doğaya bıraktığı su miktarları debimetre ile ölçülüyor. Aynı zamanda işletmenin atık su olarak bıraktığı sular bu sistemde anlık olarak ölçülüyor. Online çalışan sistem sayesinde firma ne kadar su kullanıyor, doğaya ne kadar su bırakıyor ve suyun kirlilik parametreleri görülebiliyor.

2 milyon metrekare yeni park

Uludağ’ın doğal zenginlikleri, ovanın verimliliği, deniz kıyısında bir şehir olması, termal olanakların Türkiye’nin birçok ilinden daha fazla olması gibi birçok çevresel özellikle her dönem ilgi odağı bir kent olan Bursa’da kaçak ve çarpık yapılaşma nedeniyle parklardan yoksun kalan tüm semtler yeniden yeşille buluşuyor. İlk etapta halkın nefes alabileceği alanlar oluşmak amacıyla büyük park yapımı projelerine ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, yıllardır su taşkın alanı olması nedeniyle vatandaşların kullanımına kapalı olan Dikkaldırım ve Odunluk Mahalleleri arasındaki yaklaşık 500 bin metrekarelik alanı en büyük kent parkı olarak Bursa’ya kazandırıyor. Başka bölgelerden getirilen 10 yaş üstü ağaçlarla donatılan park alanında çalışmalar tamamlandığında akağaç, huş, zeytin, kare çınar, düz çınar, fıstık çamı, karaçam, sedir ve ginko gibi türlerden oluşan yaklaşık 10 bin ağaç, Bursa’nın yeni akciğeri olacak. Hüdavendigar Kent Parkı ile bütüncül şekilde projelendirilen yeni stadyum bulunduğu alanla birlikte Bursa yaklaşık 1 milyon metrekare yeşil alana kavuşmuş olacak. Bunun yanında yıllardır atıl halde duran su deposu alanları da park olarak bölgelere kazandırılırken, 41 bin metrekarelik Beşevler, 500 bin metrekarelik Hüdavengidar, 250 bin metrekarelik Zafer, 300 bin metrekarelik Vakıfköy ve 525 bin metrekarelik Kurşunlu parkalarıyla bir dönemde yaklaşık 2 milyon metrekare yeni yeşil alan Bursa’ya kazandırılmış olacak.

Çevre en önemli önceliğimiz

Bursa’da en önemli önceliklerinin çevre olduğunu çünkü çevresel değerlerin gelecekten emanet alındığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak bizim üzerinde hassasiyetle durduğumuz konuların başında çevreye duyarlı bir yönetim anlayışı geliyor. Bu kapsamda başlattığımız 100’e yakın çevre projesi ile Bursa’nın yaşanılabilir bir kent olması noktasında önemli gayretler içindeyiz. Arıtma tesisleri, dere ıslah çalışmaları, kente yeni yeşil alan kazandırma çalışmaları, park alanları oluşturma, cadde ve sokakların estetik kaygılarla yeniden düzenlenmesi, meydan düzenlemeleri, atık yönetimi gibi birçok alanda çevresel yatırımlar yapıyoruz. Tüm bunları yaparken tek amacımız, Bursa’nın yeniden ‘Yeşil Bursa’ kimliğini kazanması” diye konuştu.

Mail listesine üye olun

Kaydınız alınmıştır.