İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Yürüttüğü “Sporla Sağlıklı Nesillere Doğru” projesine Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan Büyük Destek

21 Aralık 2012

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul İl Müftülüğü işbirliğiyle 2012 Avrupa Spor Başkenti etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen “Sağlıklı Yaşam İçin Doğru Beslenme ve Spor” konulu panel Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün İstanbul’un 2012 Avrupa Spor Başkenti konsepti çalışmaları doğrultusunda yıl boyu gerçekleştirdiği spor organizasyonları, spor etkinlikleri ve aktivitelerine bir yenisini daha ekledi. Bu çerçevede İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul İl Müftülüğü işbirliğiyle “Din ve Hayat” dergisinin kasım ayı sayısının tamamen spora ayrılarak dizayn edilmesinin yanında “Sağlıklı Yaşam İçin Doğru Beslenme ve Spor” konulu panelle bu çalışma taçlandırıldı.

Oturum başkanlığını İstanbul İl Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran’ın yaptığı panelde konuşmacı olarak yer alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürü Osman Avcı, Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Gazeteci Kemal Özer, Eski Milli Futbolcu ve Yorumcu Arif Erdem, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vecdi Akyüz’ün yanı sıra, Fatih Kaymakamı Ahmet Ümit, İstanbul İl Müftü Yardımcıları Kadriye Avcı Erdemli ile Veysi Patır, Esenler ilçe müftüsü Ali Kara, Şişli ilçe müftüsü Ahmet Tüccar, Fatih ilçe müftüsü İrfan Üstündağ, Fatih ilçesinde görev yapan imam ve müezzinler, Kur’an Kursu hocaları ve öğrencileri ile çoğunluğu bayanların oluşturduğu geniş bir izleyici kitlesi paneli ilgiyle takip etti.

Panelin oturum başkanlığını yapan İstanbul İl Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran “Sağlıklı Yaşamın Önemi, İslam’ın yeme-içme konusundaki tavsiyeleri” başlığında yaptığı sunumda “iki nimet vardır ki insanların çoğu o konuda aldanmıştır. Birisi sağlık birisi boş vakittir. Sağlığın kıymetini de insanların kıymetini de insanlar bilmemiştir. İyi beslenmek, sağlığa dikkat etmek, spor yapmak lazım. İnsanın akıl ve ruh sağlığı önemlidir, mukayese yeteneğini kaybetmemek lazım, uyuşturucu ve alkolden uzak durmak gerekiyor. Konunun birçok boyutu bütün bunlara sporun katkısı var. Doç Dr. Yaran, sağlıklı olmak için gündelik hayatın hareketsizliğinden çıkmak için spor bir gereklilik” diyerek doğru beslenme ve sporun önemine değindi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürü Osman Avcı, “Neden Spor Yapmalıyız” konulu sunumunda toplum olan her yerde spor veya sportif öğeler içeren aktivitelerin hep var olduğunu sporun kuralları olan hareket ve mücadele esasına dayalı bir sunum olduğunu vurguladı. “Spor, bir toplumun temel yapı taşlarından biri olarak hem sağlıklı yaşamı hem de sosyalleşmeyi sağlayan önemli bir araçtır. Sporla beraber çocukluktan yaşlılığa kadar hayatın bütün devrelerinde sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz. Tabi bunun için spor alışkanlığını hayatımıza katmamız, rutin olarak spor yapmamız şart. Çünkü spor; ruhsal ve fiziksel olarak dengeli ve sağlıklı olabilmeyi sağlayan aktiviteler bütünüdür. Spor yapan insan; her alanda sağlıklı düşünebilen, hareket edebilen ve çalışabilen insandır. Bu yüzden bütün çağdaş toplumlar, günümüzde en kıymetli sermaye olan insan gücünü sağlıklı bir şekilde geliştirip ondan en yüksek verimi elde etmek için spordan yararlanır. Her bireyin kendini ifade edeceği bir spor branşı mutlaka vardır. Önemli olan bunu tespit etmek, bu yolda ilerlemek ve bu bilince ulaşmaktır. Bunun için de panelimizin sizlerde var olan spor yapma ihtiyacı ve motivasyonunu harekete geçireceğine inanıyorum” dedi. Avcı, panele katılan tüm izleyicileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait 34spor tesisinde ve açık alanlarda uzman eğitmenler nezaretinde spor yapmaya davet etti.

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Gazeteci Kemal Özer, “Gıda Kirliliğine Karşı İnsan Nasıl Beslenmeli, Obezite ve Yaygın Beslenme Sorunları” konulu sunumunda Türkiye’nin obezite konusunda Avrupa’da birinci, dünyada 8.si olduğunu belirtti. Ülke olarak tüketilmesi gereken gıda miktarının 1,5 katını harcadığımızı çöpe attığımız kısmın ise Somali’yi besleyecek büyüklükte olduğunu vurgulayan Özer, önemli olanın önlem almak olduğunu ifade etti. Sağlık harcamalarının gıda harcamalarının %10’unu geçmemesi gerektiğini belirten Özer, kendimizin ve gelecek nesillerin sağlığını koruma mükellefiyetimiz olduğunu söyledi.

Eski Milli Futbolcu Arif Erdem “Sporcunun Topluma Örnekliği” konulu konuşmasında yemeyi seven ancak sporu sevmeyen bir toplum olduğumuzu, sporun olmazsa olmazların arasına girmesi gerektiğini belirtti. Dinin çerçeveleri içinde dinin emrettiği biçimde yaşanıp spor da yapılabilineceğini ifade eden Erdem, futbolun insanlar üzerinde çok etkili olduğunu futbolcuların açıklamalarının çok uzun mesafeleri çok kısa sürede alınmasını sağladığını söyledi. Erdem, çocukların spora teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vecdi Akyüz “İslam’ın Spora Bakışı” konulu konuşmasında sporun icrasındaki ahlakın çok önemli olduğunu vurguladı. Akyüz, icra edilirken de yönetirken de adaletli olunması gerektiğini aksi halde şiddetin körüklendiğini ifade etti. Söylenen her kelimenin çok büyük ağırlığı olduğunu sporun içinde olan herkesin bu sorumlulukla hareket etmesi gerektiğini belirten Akyüz, peygamber efendimizin de spor yaptığını ve sporun din içerisinde özel bir yeri olduğunu söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan panele telgraf gönderirken kurulan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü standında programa katılanlara adımsayar hediye edilerek spora teşvik edildi. Katılımcılardan gelen yoğun istek ve talepler bu gibi panel ve konferanslara olan ihtiyacın göstergesi oldu.

Mail listesine üye olun

Kaydınız alınmıştır.