Kanser Nedir?

04 Nisan 2014

1254Kanser Nedir?

kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100′den fazla hastalık grubudur. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabilir.

 

Türkiye’de kanser sıklığı nedir?

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından en son yayımlanmış verilere göre her yıl 100.000 erkekten yaklaşık 270’i ve 100.000 kadından 174’ü kansere yakalanmaktadır. Türkiye’de kanser tanısı almış ve yaşamını sürdüren 350-400 bin kişi olduğu tahmin edilmektedir.

 

Türkiye’de en sık görülen kanserler nelerdir?

Türkiye’de erkeklerde en sık görülen kanserlerde ilk 5 sırayı solunum yolları kanserleri, prostat kanseri, mesane kanseri, kalınbağırsak kanserleri ve mide kanseri alırken; kadınlarda en sık görülen ilk 5 kanser meme kanseri, tiroid kanserleri, kalın bağırsak kanserleri, rahim kanserleri ve solunum yolları kanserleridir. Solunum yolları kanserleri erkeklerde, meme kanseri ise kadınlarda görülen tüm kanserlerin yaklaşık dörtte birlik oranını oluşturmaktadır.

 

Kanserden korunmak mümkün müdür? Kanserden korunmak için genel olarak neler yapmak gerekir?

Alınacak çok basit tedbirlerle pek çok kanser türünden korunmak mümkündür.

 

- Sigara kullanmayın, kullanıyorsanız bırakın. Sigara dumanı dünyada bilinen en kuvvetli kanser yapıcılardan birisidir. Akciğer kanseri olgularının %85-90 kadarı tütün kullanımına bağlıdır. Ayrıca sigara yalnızca akciğer kanserinde değil başta soluk borusu, gırtlak, ağız boşluğu, dudak, yemek borusu, mide, kalın bağırsak, pankreas, meme, mesane, böbrek, rahim ağzı, yumurtalık kanserleri olmak üzere pek çok kanser türünün gelişiminde de riski artırıcı bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

- Sağlıklı ve düzenli bir yaşam tarzına sahip olun. Düzenli egzersiz yapın, yüksek kalorili diyetten ve katkı maddelerinden kaçının.

 

- Alkolden uzak durun.

 

- Güneşin zararlarından korunun.

 

Kanserde erken teşhis neden önemlidir?

Her kanser tek bir hücreden başlar. Bu hücre aşırı miktarda çoğalmaya devam ederek önce bulunduğu organı, daha sonra çevre dokuları işgal ederek tüm vücuda yayılabilir ve hayatı tehdit edebilir. Kanser ne kadar erken safhada teşhis edilir ve gerekli tedavi girişimlerine başlanırsa kanserin vücutta yarattığı tahribat o nispette az olacak, tedavinin başarı şansı da bir o kadar fazla olacaktır.

 

Kanserde erken teşhis nasıl sağlanır?

Erken teşhise giden en önemli yol kişilerin kansere karşı bilinçli olması, kanserde ortaya çıkabilecek belirtiler hakkında bilgi sahibi olması ve kendi vücudunu tanıyarak bu belirtilerden şüphelendiğinde hekimine başvurmasıdır. Ayrıca Sağlık Bakanlığımız tarafından belirlenmiş kanser türleri için ücretsiz tarama programları uygulanmaktadır. Kanserin erken teşhisi için

 

30-65 yaş arasındaki kadınlar: 5 yılda bir rahimağzı kanseri

 

40-69 yaş arasındaki kadınlar: 2 yılda bir meme kanseri

 

50-70 yaş arasındaki kadın ve erkekler: 2 yılda bir barsak kanserlerinin erken teşhisi için taramalarınızı yaptırmayı ihmal etmeyin.

Mail listesine üye olun

Kaydınız alınmıştır.