Tıbbi Atıklar Sterilize Edilerek Bertaraf Ediliyor

11 Kasım 2013

tıbbiDenizli Belediyesi Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, sadece Denizli’nin değil Muğla ve Aydın illerinin de tıbbi atık problemini çözüme kavuşturmaya devam ediyor. Türkiye’nin en büyük ve en modern tesislerinden biri olma özelliğine sahip Denizli Belediyesi Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nde ayda ortalama 150 ton tıbbi atık çevreye zarar vermeden yok ediliyor.

Denizli Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama Sahası içerisinde yer alan Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, Denizli ve çevre illerdeki tıbbi atıkları sorun olmaktan çıkarıyor. Denizli, Muğla ve Aydın illerinin tüm merkez ve ilçelerinden gelen ayda ortalama 150 ton tıbbi atık çevreye zarar vermeden yok ediliyor. Türkiye’nin en büyük ve en modern tesislerinden biri olma özelliğine sahip olan Denizli Belediyesi Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nde çevresel risk ve tehlikelerin önüne geçme noktasında ciddi tedbirler alınırken sağlık kuruluşlarından modern taşıma yöntemleri kullanılarak lisanslı araçlarla toplanan tıbbi atıklar, yüksek basınçlı buhara maruz bırakılarak steril ediliyor. Steril edilen atıklar, parçalanarak hacmi küçültülüyor. Böylece evsel çöp niteliği kazanan atıklar düzenli depolama sahasında bertaraf ediliyor.

Ayda ortalama 150 ton tıbbi atık yok ediliyor

Denizli Belediyesi’nin çok özel bir çevre politikası olduğunu dile getiren Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Türkiye’ye örnek olan birçok çevresel yatırım gerçekleştirdiklerini ve bu sürdürdükleri çevre politikası sayesinde Türkiye’nin En Çevreci Belediyesi, Türkiye’nin En Temiz Kenti unvanlarını taşıdıklarını dile getirdi.

Başkan Zolan: “Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmalıyız”

Diğer evsel atıkların bertarafında gösterilen hassasiyetin çok daha fazlasını tıbbi atıkların çevreye zarar vermeden yok edilmesinde gösterdiklerini dile getiren Başkan Zolan, “Dünya’da ekonomik krizler, siyasi krizler olabilir. Bu krizler mutlaka bir gün sonlandırılır, bertaraf edilir. Ama çevresel krizler olduğunda o krizi sonlandırmak ve geriye dönüş sağlamak mümkün olmayabilir. Bu hassasiyeti bilen bizler Denizli’de çok önemli çevresel politikalar uyguluyoruz. Bu dünya bize emanet, bu emaneti aldığımızdan daha güzel ve daha iyi bırakma zorunluluğumuz var. İşte bu sebepten dolayı çevresel yatırımlar bizim önceliğimiz. Türkiye’nin En Temiz Kenti unvanını taşımanın verdiği gururla çevreye olan duyarlılığımızdan asla taviz vermeyecek geleceğe çevre ile bütünleşmiş yaşanılası bir kent bırakmak için var gücümüz ile çalışıyoruz. Diğer evsel atıkların bertarafında gösterilen hassasiyetin çok daha fazlasını tıbbi atıkların çevreye zarar vermeden yok edilmesinde gösteriyoruz. Tıbbi atık konusunda Denizli merkez üs oldu. Aydın ve Muğla’da bizdeki gibi bir tesis olmadığı için atıkları bize gönderiyorlar ve burada yok ediliyor. Ayda ortalama 150 ton tıbbi atığın bertarafını sağlıyoruz. Bu çok önemli bir rakam. Ayrıca Denizli’de yaşayan herkese çevre çalışmalarımızda bize verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum. Bu çalışmaların ödülünü biz kent olarak aldık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tüm Türkiye’de yaptığı değerlendirme sonucu Denizli Türkiye’nin En Temiz Kenti unvanını elde etti. Bu bizim için ayrı bir onur. Ama biz ödülden ziyade geleceğe temiz bir çevre bırakmak için çalışıyoruz ve çalışacağız” dedi.

Sistem nasıl işliyor?

Tıbbi atıkların çevre ve insan sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan ve dolaylı bir biçimde alıcı ortama verilmesinin önlenmesi, daha temiz bir dünya için çalışan Denizli Belediyesi, büyük miktarda atık üreten sağlık kuruluşlarından hastaneler, poliklinikler, diyaliz merkezleri, kan bankaları ve aylık 20 kg üzeri atık üreten kuruluşlar ve orta ve küçük miktarda atık üreten sağlık kuruluşlarından (doktor muayeneleri, ağız ve diş sağlığı muayeneleri, veteriner hekim muayenehaneleri, akapunktur merkezleri, fizik tedavi merkezleri, evde yapılan tedavi ve hemşire hizmetlerinden vb.) atıkları atık toplama araçları ile topluyor.

24 saat denetim yapılan tesiste, sağlık kuruluşlarından modern taşıma yöntemleri kullanılarak lisanslı araçlarla toplanan tıbbi atıklar, yüksek basınçlı buhara maruz bırakılarak steril ediliyor. Sterilizasyon işlemine tabi tutulan tıbbi atıkların zararsız hale getirilip getirilmediği, kimyasal ve biyolojik indikatörler kullanılarak test ediliyor. Steril edilen atıklar, parçalanarak hacmi küçültülüyor. Steril olan atıklar böylece evsel çöp niteliği kazanarak düzenli depolama sahasında bertaraf ediliyor.

Tıbbi atıklar, ayrı olarak toplanıp imha edilmedikleri takdirde başta hepatit olmak üzere bulaşıcı hastalıklara neden olur. Birçok sağlık, çevre ve maliyet probleminin ortaya çıkması da kaçınılmazdır. Bölgenin en büyük ve en modern tesisi olma özelliğine sahip olan Denizli Belediyesi Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, kapasitesiyle Denizli’nin tamamına ve komşu illere de hizmet veriyor.

Mail listesine üye olun

Kaydınız alınmıştır.