Birlik Buluşmaları

Sağlıklı Kentler Bursa’da toplandı

Kentleri daha sağlıklı bir geleceğe taşımak amacıyla çalışmalarını sürdüren Sağlıklı Kentler Birliği (SKB) ‘Kentleşme ve Kentlerde Yaşam’ temasıyla 7-9 Nisan tarihlerinde Bursa’da toplandı. Sağlıklı Kentler Birliği Buluşması’nın 2. gününde gerçekleşen 14. Olağan Meclis Toplantısı’nda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, güven tazeleyerek yeniden SKB Başkanlık’ına seçildi.

Aynı gün Bursa toplantısı kapsamında Merinos AKKM’de düzenlenen panelde kentleşmenin insan sağlığı üzerindeki etkileri ele alındı

SKB’nin Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu’nda yapılan programına, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk ve AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın ile birliğe üye belediyelerin başkan ve temsilcileri katıldı.

Bursa’nın tanıtım filminin gösterimiyle başlayan programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Şehirlerimiz hızla büyüyor ama bu yoğun tempoda büyümenin farkına varamıyoruz. Türkiye’de çok hızlı bir değişim var. Yerelde kentler hızlıca kalkınıyor, birbirimizden alacağımız çok örnekler var. Karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımı çok önemli” diye konuştu.

Başkan Altepe, şehirlerarasında bilgi alışverişinin olması gerektiğinin altını çizerek, “Birikimlerimizi daha da geliştirmek için çalışmalarını sürdüren sağlıklı kentler hareketi, kentlerimizi daha da sağlıklı hale getirmiştir. Bu birlik, uluslararası arenada da önem kazanmış olan, kent ve insan sağlığı adına kurulan bir birliktir. Tüm kentlere ayrıcalık yaşatmak için çalışıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü örnek alınarak yapılan çalışmalarımız diğer belediyelere de örnek oluyor. Yaşadığımız kentleri geleceğe miras bırakabilecek, sağlıklı, daha yaşanabilir bir hale getirmek için gerekeni yapacağız” şeklinde konuştu.

Bursa’nın daha sağlıklı bir kent haline gelmesi için yapılan çalışmalardan da örnekler veren Başkan Altepe, “Bursa’da, dünyada uygulaması olmayan veya yeni başlayan projelerimizi görebilirsiniz. Bursa son 50 yılda 20 kat büyüyen bir şehirdir. Bursa’nın sağlıklı bir kent olması için çalışıyoruz” diye konuştu.

“Belediye başkanları büyük sorumluluk taşıyor”

Bursa Valisi Şahabettin Harput, bir kentin sağlıklaştırılması adına belediye başkanlarının çok önemli görevler üstlendiklerini ifade ederek, “Tarihi ülkelerin kimliğini şehirler, şehirlerin kimliğini de yerel yönetimler belirliyor. Nüfusun yüzde 85’lere yakınının kentlerde yaşadığı bugünlerde sağlıklı yaşam çok önem taşıyor. Bu sadece beden değil, ruh sağlığı ve güvenliğini de kapsıyor. Sahip olduğumuz sorumluluk bizi hem geçmişe hem geleceğe karşı ciddi olarak düşündürmeli. Bugün ülkemizin şehirleşme açısından gurur verici bir tablo arz etmediğini üzülerek görüyoruz” şeklinde konuştu.

Altepe güven tazeledi

Bu arada, SKB’nin 14. Olağan Meclis Toplantısı’nda seçim heyecanı da yaşandı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 37 oyla yeniden SKB Başkanı oldu. Birlik Başkanvekilliğine Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ve Yalova Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal seçildi. Birliğin asil katip üyeliklerine 34 oyla Derince Belediye Başkanı Aziz Alemdar ve Çankaya Belediyesi Meclis Üyesi Haydar Han, yedek katip üyeliklerine de 33 oyla Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ve Gebze Belediyesi Meclis Üyesi Nazmiye Höbek getirildi.

Sağlıklı Kentler Birliği encümen üyeliklerine de Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Recep Demirhan, Odunpazarı Belediyesi Meclis Üyesi Ahmet Süzer, Denizli Belediyesi Meclis Üyesi Turgay Besim, Tepebaşı Belediyesi Meclis Üyesi Füsun Şenis ve Çankaya Belediyesi Meclis Üyesi Haydar Han seçildi. Açık oylama yoluyla birliğin Plan ve Bütçe Komisyonu’nu da; Muğla Belediyesi Meclis Üyesi Arif Yılmaz, Gölcük Belediyesi Meclis Üyesi Nazım Usta ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Celal Demir oluşturdu.

2010 yılı mali gelir ve gider bütçesinin de değerlendirildiği toplantıda, 2010 yılı faaliyet raporunu Sağlıklı Kentler Birliği Müdürü Nalan Fidan sundu. Sağlıklı Kentler Birliği’nin hedefinin büyümek olduğuna işaret eden Fidan, birliğin dönem süresince yaptığı çalışmaları da anlattı.

Sağlıklı Kentler Birliği’nin eylül buluşmasının, Eskişehir’de, Tepebaşı ve Odunpazarı ilçe belediyelerinin ortak organizasyonuyla gerçekleştirilmesine oybirliğiyle karar verildi.

Yeniden birlik başkanlığına seçilen Başkan Altepe, şehirleri daha sağlıklı ve yaşabilir bir hale getirmek için tüm üyelerin örnek projelerini beklediklerini belirterek, Bursa ve Sağlıklı Kentler Birliği olarak yapılacak çalışmalara gereken desteği vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

‘Kentleşme ve Kentlerde Yaşam’ paneli

Öta yandan, SKB’nin Bursa toplantısı kapsamında 8 Nisan Cuma günü ‘Kentleşme ve Kentlerde Yaşam’ konulu bir panel de düzenlendi.

Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu’nda düzenlenen panelde, İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Timuçin Oral, ‘Kent yaşamında ruh sağlığımız’ konulu bir sunum yaptı. Türkiye’de kent nüfusunun 1980 ile 2000 yılları arasında 20 milyondan 44 milyona çıktığını belirten Oral, 1980 yılında yüzde 45 olan kent nüfusunun 2000 yılında yüzde 65’e, 2007 yılında ise yüzde 70.5’e ulaştığını belirtti. Kentleşmenin insan sağlığını etkilediğini de ifade eden Oral, “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlık, yalnızca hastalık ya da zayıflığın olmaması değil, fiziksel, ruhsal ve toplumsal olarak tam bir iyilik halidir. Sağlıklı Kentler Birliği’nin yapmak istedikleri de bu tanımdan yola çıkmaktadır. Kentleşme sonucu oluşan aşırı kalabalık, işsizlik, suç, çevre kirliliği, yabancılaşma, ailelerin parçalanması, çocukların çalışmak zorunda kalması, gelecek belirsizliği ve trafik ruh sağlığını bozmaktadır” dedi.

‘Sağlıklı kentler ve sürdürülebilir ulaşım’ konulu sunum yapan EMBARQ Sürdürülebilir Ulaşım Merkezi Türkiye Direktörü Yüksek Makine Mühendisi Sibel Bülay ise, gürültü kirliliğinin insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğinin bilimsel olarak  da kabul edildiğini dile getirdi. Trafikten kaynaklanan gürültü, hava kirliliği ve insan için alanların yok olmasının kentlerde yaşam kalitesini ve kamu sağlığını bozduğunu anlatan Bülay, “55 desibel ve üzeri gürültü seviyeleri uyku bozuklukları, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlığı ve akli denge bozukluklarına, 70 ve üzerindeki desibelde ise kalp hastalıkları riski yüzde 20 artıyor. Dünya Sağlık Örgütü, her yıl 2 milyon kişinin hava kirliliğinin tetiklediği sağlık sorunlarından öldüğünü açıkladı. Ulaşım emisyonlarının bunda büyük payı vardır. Buna rağmen tüm kentlerde öncelik araç hareketlerine veriliyor. Acaba üst geçitler yaya güvenliği için mi, yoksa arabalar rahat geçsin diye mi yapılıyor?” dedi.

‘Vatandaşın sesine kulak verilmeli’

Kentlerde vatandaşın yüzde 40’ından fazlasının yürüdüğünü, halkın büyük çoğunluğunun toplu taşıma araçlarını kullandığını anlatan Bülay, buna rağmen ulaşım yatırımlarının araçlara göre yapıldığına dikkat çekti. Kent içinde şoförlerin hıza teşvik edildiğini de söyleyen Bülay, “2008 yılında Türkiye’de meydana gelen yayaya çarpma kazalarının yüzde 90’ı şehir içinde meydana gelmiştir. Projeleri gerçekleştirirken bunu kim kullanacak? Ne şartlarda kullanacak? diye sormak gerekir. Çözüm, toplu taşımaya, bisiklete ve yaya alt yapısına yatırım yapmaktır. Kent içinde hız artırıcı çalışmalara son vermektir. Vatandaşın sesine kulak vermek ve projelerin vatandaşın ihtiyacı çerçevesinde değerlendirmektir” diye konuştu.
Panelde, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Eda Ünlü Yücasoy tarafından ‘Sağlıklı kentlerde yaşam tecrübeleri’, Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Uluğ tarafından ‘Sağlıklı kent oluşumunda mimarlığın önemi’ konulu sunumlar gerçekleştirildi.

Panelin sonunda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Bursa nüfusunun yüzde 88’i kentlerde, yüzde 12’si köylerde yaşıyor. Bizim görevimizin ne kadar büyük olduğunu da gösteriyor. Kalabalık kentlerde sıkıntılar da buna paralel olabiliyor. Yerel yönetimler olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Şehirlerimizin gelişmesi için adımlar atıyoruz. İmkanlar artıkça belediyeler gelişiyor. Bizler de tarihi değerlerimizi fark ediyor, insan odaklı çalışmalara yoğunlaşıyoruz” dedi.

Batının da önce üretime önem verdiğini, daha sonra şehirlerini güzelleştirdiğini anlatan Başkan Altepe, “Bizler ise bunlardan ders çıkartarak aynı hatalara düşmüyoruz. Onlar kadar şehirlerimizi kirletmeden daha iyi yapmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın nefes alabileceği alanlar oluşturup, yapıları ayağa kaldırıyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Başkan Recep Altepe tarafından konuşmacılara İznik çinisi tablolar hediye edildi.

Konferansta Yapılan Sunumlar