Birlikten Haberler
SKB’den Doğu açılımı
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, halen 41 olan üye sayısını artırarak, etkinlik alanını genişletmeye hazırlanıyor. Birliğin öncelikli hedefi doğu ve güneydoğudaki belediyeler.
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Birliğin üye sayısını artıracaklarını, önceliği de doğu ve güneydoğudaki belediyelere vereceklerini açıkladı.
“Önceliğimiz Doğu ve Güneydoğu”
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin 2005-2020 Strateji Planı’na göre, üye sayısının 2020’ye kadar 60’a çıkarılmasının hedeflendiğini hatırlatan Başkan Recep Altepe, bu hedefe bir an önce ulaşmayı amaçladıklarını söyledi. Sağlıklı Kentler Birliği’nin Türkiye nüfusunun yüzde 32’sini temsil ettiğini vurgulayan Altepe, bölge farkı olmaksızın Türkiye’nin her yanına ulaşmak, sağlıklı kentler için rehber olmak istediklerini önceliklerinin ise doğu ve güneydoğu illerine ulaşmak olduğunu kaydetti. Başkan Recep Altepe doğu illerindeki belediyelere öncelik vermelerinin sebebini şu sözlerle açıkladı;
“Sağlıklı şehirler projesi dünya genelinde 66 ülkede ve Avrupa’nın doğusundan batısına birçok kentin yürüttüğü bir projedir. Bu anlamda Türkiye’de de yalnızca batıda değil, doğu kentlerimizde de ciddi bir şekilde ele alınmalıdır. Her kentin birçok ihtiyacı, eksiklikleri sağlıklı şehir olabilmesi için yapması gereken çok şey var. Ancak, gezdiğimiz, gördüğümüz kadarıyla doğu illerimizin daha çok yönlendirilmeye ihtiyacı var. Sağlıklı Kentler Birliği Strateji Planı’nda yer alan hedeflerimiz doğrultusunda, yalnızca batıdaki değil tüm belediyelerimize şans vermek onların da aramızda yer almasını sağlamak istiyoruz”.
Üyelik Kriterleri
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin en önemli işlevlerinden birinin bilgi ve deneyim paylaşımı olduğu belirten Başkan Recep Altepe, Birliğin tüm gücüyle bölgedeki belediyelere destek vermeye hazır olduğunu söyledi. Birlik üyeliğinin ulusal ve uluslararası alanda pek çok fırsat getireceğini kaydeden Altepe, üyelik için de belli kriterlerin yerine getirilmesi gerektiğini belirtti. Sağlıklı Kentler Birliği’ne üye olmak isteyen belediyelerin, öncelikle kendi meclislerinde bazı kararlar almaları gerektiğini söyleyen Başkan Altepe, “Birlik Tüzüğü’nün ve Zagreb Deklarasyonu’nun mecliste kabulü gerekiyor. Bunun yanı sıra belediye bünyesinde bir proje ofisi kurulması ve bir koordinatör atanması lazım. Bu kararların ardından biri belediye başkanı olmak üzere 2 asil 2 yedek üye Birlik Meclis’ine katılmak üzere görevlendiriliyor” dedi.
Yerel yönetimlerin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her geçen gün daha fazla önem kazandığını kaydeden Altepe, kentlilik bilincinin artırılması ve sağlıklı kent olgusunun yerleştirilmesi bakımından Sağlıklı Kentler Birliği’ne ve üye belediyelere önemli görevler düştüğünü kaydetti.