Birlik Buluşmaları
Sağlıklı Kentler, sağlıklı yaşlanma için buluştu
Sağlıklı Kentler Birliği üyeleri “Sağlık ve Esenlik: Çocukluktan Yaşlılığa Sağlık” konferans için St. Petersburg’da bir araya geldi.
“Sağlık ve Esenlik: Çocukluktan Yaşlılığa Sağlık” teması ile gerçekleştirilen buluşmaya 52 Avrupa ülkesinden 100´ün üzerinde şehrin temsilcileri katılırken, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Müdürü Nalan Fidan, Danışma Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Handan Türkoğlu, Yrd. Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, Encümen ve Plan Bütçe Komisyonu üyeleri de konferansta hazır bulundu. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği üyesi 15 kentin temsilcisi de konferans yoğun ilgi gösterdi.
“Avrupa’da halk sağlığı krizi yaşanıyor”
Mariinsky Sarayı’nda yapılan konferans açılış seremonisinde konuşan Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi Sorumlusu ve Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı yöneticisi Agis Tsouros, bugün Avrupa´da halk sağlığı krizi yaşandığı söylentilerinin dolaştığını, bunun da Sağlıklı Kentler Birliği´nin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti. Tsouros, bu nedenle birliğin sadece güzel zamanlarda değil zor zamanlarda da halkın ve halk sağlığına destek verenlerin yanında olmak için başarıyla sürdürülebilmesinin şart olduğunu vurguladı.
Sağlıklı Kentler Hareketinin amacına ulaşabilmesi için sivil toplum, devlet ve vatandaşlarla bir araya gelmesinin zorunlu olduğunun altını çizen Tsouros, birliğin bugüne kadarki başarısının sebebini ise gerçek dünyaya bağlı kalması olarak açıkladı. Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı´nın hedef projesi Sağlık 2020´den de söz eden Tsouros, “Bugün yapılan ve 3 gün sürecek toplantıların da temel noktası olan “esenlik” Sağlık 2020´nin de en önemli faktörlerindendir. Esenlik toplum sağlığının temel yapı taşlarındandır. Hayat boyunca insanların sağlığının bozulmasını önleyici hizmetler yaparsanız sağlık alanındaki maliyetlerin azaldığını göreceksiniz. Hükümetler ve yerel yönetimler çevrelerindeki sistemleri algılayıp, sıkıntıları gidererek ve halk sağlığını etkileyecek kararlar alarak esenlik temelini oluşturabilir ve çocukluktan yaşlılığa sağlıklı yaşanabilecek kentler oluşturabilir” dedi.
“Amacımız yaşanabilir dünya kentleri yaratmak”
Açılış seremonisinde konuşan St. Petersburg Halk Sağlığı Komitesi Başkanı Vladimir Zholobov, St. Petersbrg´un henüz sağlıklı şehir ağına üyesi olmamasına rağmen bu birliği ve politikalarını başından beri destekleyen kentlerden biri olduğunun altını çizdi. Dünyanın sağlıklı şehirlerini St. Petersburg´da ağırlamaktan onur duyduğunu belirten Zholopov, burada yapılacak toplantılarda alınacak kararların dünya kentlerini daha yaşanabilir kılacağına inandığını ifade etti.
“İşsizlik intihara sebep oluyor”
Sağlıklı Kentler Birliği St. Petersburg, buluşmasının ilk oturumunda konuşan Londra Üniversitesi Sağlık Alanında Eşitlik Enstitüsü Başkanı Micheal Marmot, sağlığın sosyal belirleyicileri konusundaki araştırmaları ve sonuçlarını paylaştı. Ekonomik koşulların, eğitim seviyelerinin, sosyal çevrelerin insanların sağlığı üzerinde büyük etkisinin olduğunu vurgulayan Marmot, yüzde 3 oranındaki işsizliğin yüzde 1,5 seviyelerinde intihara yol açtığını kaydetti. Bununla birlikte yönetici grubuna göre gelir seviyesi düşük olanların yaşamlarının son 15 yılını daha sağlıksız geçirdiğinin altını çizen Marmot, “Eğitim seviyesi de sağlıklı yaşamanın önemli belirleyicilerinden biridir. Yapılan araştırmalara göre ilkokul mezunlarının ortaokul mezunlarından 3 yıl daha az ortaokul mezunlarının da üniversite mezunlarından 3 yıl daha az yaşadığı tespit edilmiş. Aynı şekilde sosyal yaşamdaki aktiviteler de sağlıklı bir yaşamın önemli yapı taşlarından. Bu nedenle aktif yaşlanmaya önem veriyoruz. Biz bu konuda şöyle diyoruz, ‘Yaşlandığınız için gülümsemeyi bırakmazsınız, gülümsemeyi kestiğiniz için yaşlanırsınız” diye konuştu.
Sağlıklı Kentler için Türkiye’den örnekler
St. Petersburg’daki buluşmada ayrıca Bursa Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yalova Belediyesi ve Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Türkiye’de kendi belediyelerinde gerçekleştirdikleri çalışmalardan örnekler verdi.