Gülen Yüzlerimiz Çoğalsın

18 Ocak 2013

Derince Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen ‘1. Kocaeli Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sempozyumu’nda evde bakım gören yaşlı ve hastaların yanı sıra onlara bakmakla yükümlü yakınlarının da daha mutlu olabilmesi için yapılacak çalışmalar konuşulurken; sempozyuma katılan tüm kurumların ortak temennisi ise ‘gülen yüzlerimiz çoğalsın’ oldu.

5 kurum birlikte düzenledi
Sağlık noktasında kentimizde bugüne dek yapılan en kapsamlı sempozyum Derince’deki Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Evde Sağlık Hizmetleri Derneği ve Derince Belediyesi’nin iş birliğiyle gerçekleşen sempozyuma gerek protokol gerekse vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Türkiye’de sağlık alanında yaşanan bütün gelişmelerin paylaşıldığı sempozyuma Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Kurum Başkan Yardımcısı Orhan Koç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetler Genel Müdürü Aylin Çiftçi, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zekeriya Özak, Derince Kaymakamı Mesut Yıldırım, Derince Belediye Başkanı Dr. Aziz Alemdar, Kocaeli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Hasan Aydınlık, Büyükşehir Belediye Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Osman Poyraz,Kocaeli İl Sağlık Müdürü Dr. Mürsel Durmaz, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Yümnü, Kocaeli Halk Sağlığı Müdürü Dr. M. Melih Kaştı, Evde SağlıkHizmetleri Derneği Kocaeli Temsilcisi Harun Öz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Muzaffer Saraç, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, bürokratlar, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

‘Ortalama yaşam beklentisi arttı’
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Derince Belediye Başkanı Dr. Aziz Alemdar, evde bakım konusunda toplumsal bilincin hızla arttığını belirterek, yapılan hizmetlerin her geçen gün daha da artarak, yaygınlaşacağını söyledi. Derince Belediyesi olarak, sağlık noktasında evde bakıma ihtiyaç duyan vatandaşları ziyaret ederek sorunlarını çözmeye gayret gösterdiklerini belirten Başkan Alemdar, ilçe genelinde 240 evde bakıma muhtaç vatandaşın olduğunu söyledi. Engelsiz Yaşama Destek Merkezi ile engelli birey ve ailelerine ulaştıklarını söyleyen Başkan Alemdar, sosyal devlet bilincini en iyi şekilde yerine getirdiklerini sözlerine ekledi. Başkan Alemdar’ın ardından kürsüye çıkan Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Kurum Başkan Yardımcısı Orhan Koç, Türkiye’nin sağlık konusunda hızlı bir şekilde ilerlediğini söyledi. Orhan Koç, günümüzde artık herkesin hekim seçme hakkına sahip olduğunu belirterek, sağlık alanında yaşanan gelişmelerden dolayı gurur duyduklarını söyledi. Ülkemizde ortalama yaşam beklentisinin arttığını belirten Koç, bunun en öneml nedeninin genç ölümlerinin engellenmesi olduğunu belirtti. Koç, 4443833 numaralı telefona Türkiye’nin her yerinden ulaşılarak, evde sağlık hizmeti alınabildiğini de sözlerine ekledi. Kamu Hastaneleri Birliği Başkan Yardımcısı Orhan Koç, “Türkiyede kronik hasta sayısının 20 milyon olduğunu anlatırken, “Hepsi raporlu ilaç kullanıyor. 10 yıl sonra bu rakam çok daha artacak. Hedefimiz bu yükü en aza indirgemek” dedi. Derince Kaymakamı Mesut Yıldırım ise konuşmasında, bu önemli sempozyumun Derince’de düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yaşlı, hasta ve engelli hakları anlatıldı
Alanında uzman kişilerin sunuş konuşmalarında bulundukları sempozyumun açılışında söz alan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zekeriya Özak, evde sağlık konusunda Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek gösterilecek modern bir belediye olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediye Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Osman Poyraz, 5 yıla yakın süre ile evde bakım hizmetini gerçekleştirdiklerini ve büyük bir ihtiyaca çözüm ürettiklerini belirtti. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hasan Aydınlık il genelinde 3 bin 600 kişiye hizmet verdiklerini belirtirken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetler Genel Müdürü Aylin Çiftçi ise konuşmasında 2 bakanlık, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşen bu sempozyumun koordinasyon noktasında örnek teşkil ettiğini söyledi. Yerel yönetimlerin evde bakıma sağladığı desteğin çok önemli olduğunu söyleyen Çiftçi, bu konuda daha neler yapılabiliri sorguladıklarını ve evde tedavi gören hastalarla birlikte ailelerinin de mutlu olacağı uygulamanın giderek geliştiğine vurgu yaptı. Yaklaşık 6 saat süren sempozyumda evde sağlık hizmetlerinin kapsamları anlatılarak, yaşlı ve engelli hakları konusunda bilgilendirme yapıldı. Kurumların yaptıkları sunumlarla, izleyicileri evde bakım konusunda bilgilendirdikleri sempozyum, katılımcılara sertifika sunumu ve plaket töreni ile sona erdi. Sempozyumun ardından protokolün katılımıyla Yenikent ve Mersincik Mahalleleri’ne gidilerek evde bakım hizmeti alan hasta ziyaretleri gerçekleştirildi.

Mail listesine üye olun

Kaydınız alınmıştır.