Sağlıklı Kentler Yalova’da Toplandı

08 Ekim 2012

Sağlıklı Kentler Birliği 8. Yıl Konferansı, Yalova Belediyesi ev sahipliği ile Yalova Belediyesi Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
‘Sağlıklı Kentsel Çevrelerde Yaşam’ teması ile düzenlenen konferansa Yalova Valisi Esengül Civelek, Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Recep Altepe ile birliğe üye belediyelerin belediye başkanları ve temsilcileri katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal, Organik Ulaşım projesi ile Zaman ve Mekandan Bağımsız Kamu Yönetim Sistemi(ZAMBAK) hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
BAŞKAN KOÇAL, PROJELERİ TANITTI
ZAMBAK Projesi ile ilgili bilgiler veren Başkan Koçal; ”Zambak Projesi’nin bir devrim olduğuna inanıyorum. Biz hizmeti daha hızlı, daha verimli ve daha ucuz, daha kaliteli yapmak istiyoruz. Amacımız bu. Bunu yaparken bir şeyi fark ettik. Bu sadece bizim değil toplumsal dönüşümün de simge yönetim modellerinden birisi olabilir. Ağ toplumunda artık mekan yok. İnsanlık tarihinden beri önemli bir dönüşümün kritik noktası bu. İşte bizim Zambak Projemiz de böyle bir çözümü üreten basit ve pratik bir örnek haline geldiği için bunu bir devrim olarak algılıyoruz” diye konuştu.
YALOVA İÇİN ORGANİK ULAŞIM ÖNEMLİ
Organik ulaşımda araçlara değil, insanların ulaşımına çözüm bulmayı öncelikli karar olarak belirlediklerini dile getiren Başkan Koçal, “Proje kapsamında 23 kilometrelik kesintisiz, güvenli bisiklet yolunu hizmete açıyoruz. Bunu en kısa zamanda 44 kilometreye çıkaracağız. Merkeze otoparklar yapmanın daha fazla aracın kente girmesini teşvik edeceği için bunu ihtiyaçlarla sınırlı tuttuk ve şehrin dışına büyük otoparklar yaptık. Bu otoparklardan merkeze ulaşımı bisiklet, yaya olarak veya toplu ulaşımla sağlıyoruz. Bunun yanında bin lise öğrencisine bisiklet hediye edeceğiz. Kentin belirli noktalarına 110 akıllı bisiklet koyacağız ve 44 noktada bisiklet parkları yapacağız. Böylelikle binlerce bisikleti bedavaya halkın kullanımına açacağız” dedi.
ALTEPE: SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE BAŞKANLARA GÖREVLER DÜŞÜYOR
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, konferansın açılış töreninde, her geçen gün artan kent nüfusu ve bu artışa bağlı olarak yaşanan sorunlara dikkat çekti. Cumhuriyet döneminde yüzde 30’larda olan kentsel nüfusun günümüzde yüzde 70’lere çıktığını belirten Başkan Altepe, “Bursa’da kent merkezlerinde yaşayan nüfus yüzde 89’a ulaştı. Bu artış şehirlerde birçok sorunu beraberinde getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi Kent Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Agis Tsouros’un ‘kentin doktorları’ olarak tanımladığı belediye başkanlarına sorunların çözümü noktasında önemli görevler düşüyor. Yerel yöneticiler halkın seçtiği kişiler. Attığı her adımın, her yaptığı harcamanın hesabını halka direkt verecek olan ve rahatlıkla sorgulanabilen kişiler. Dönem bittiğinde yine o bölgede yaşayacak ve devamlı toplumla yüzleşecek olan kişiler. Bu nedenle belediye başkanlarının sorunların çözümü konusunda radikal adımlar atmaları ve kentin tarihine geçmeleri gerekiyor. Bu yüzden belediye başkanlarına inisiyatif ne kadar geçerse, çözüm o kadar kolay olur. Büyükşehir Belediye yasalarıyla birlikte güçlü yerel yönetimler oluşmaya başladı. Bu yasa ile altyapı eksiklerinin giderilmesi noktasında reel adımlar atılıyor” diye konuştu.
“HEPİMİZ YAŞAM KALİTESİNİN YÜKSELMESİNİ İSTİYORUZ”
Yalova Valisi Esengül Civelek ise, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘Herkes için sağlık’ sloganıyla başlattığı ‘Sağlıklı Kentler Projesi’nin Türkiye’de benimsenmesi, geliştirilmesi amacıyla kurulan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği üyelerini Yalova’da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Vali Civelek, “Hepimiz beklentilerimize karşılık bulduğumuz, çevre ile barışık, sağlıklı, yaşanabilir, huzur, güven, mutluluk dolu, yaşam kalitesi yüksek kentlerde yaşayalım isteriz. Sağlıklı kentleri oluşturmak, yaygınlaşmasını sağlamak, sürdürülebilir kalkınmaya yerel düzeyde katkı sağlamak yerel yöneticilerin sorumluluğunda. Bu aynı zamanda kentler arasında bilgi ve deneyim paylaşımını da beraberinde getiriyor. Ben bu konferansın kentlerin daha sağlıklı hale gelmesine katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.
BELEDİYELERE ÖDÜLLER
Toplantıda Sağlıklı Şehirler 2012 En İyi Uygulama Ödülleri de sahiplerini buldu. Buna göre; Sosyal Sorumluluk Projeleri Kategorisi’nde Çankaya Ahşap Çocuk Oyuncakları Atölyesi Projesi ile Çankaya Belediyesi; Sağlıklı Şehir Planlama Kategorisinde Derin Nefes Projesi ile Derince Belediyesi; Sağlıklı Yaşam Kategorisinde Gölcük’te Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Halk Sağlığı Projesi ile Gölcük Belediyesi; Sağlıklı Çevre Kategorisinde Ekolojik Enerji Biyogaz Projesi ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi birinciliğe layık görüldü. Jüri Özel Ödülü’nü ise, Tay Park Projesi ise Karşıyaka Belediyesi elde etti.
Sağlıklı Kentler Birliği toplantısı, belediyelerin projelerini anlattığı oturumların ardından sona erdi. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi Kent Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Agis Tsouros halk sağlığı ile ilgili belediye başkanlarına bilgiler verdi.

Mail listesine üye olun

Kaydınız alınmıştır.