Sağlıklı Şehirler “Sağlık 2020″ Belgesini Konuştu

25 Ocak 2013

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından düzenlenen ‘Sağlıklı şehirler proje eğitimi’ toplantısı, Merinos AKKM’ de yapıldı.

Sağlıklı Şehirler ‘Sağlık 2020’ Belgesini konuştu

BURSA – Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından düzenlenen ‘Sağlıklı Şehirler Proje Eğitimi’ toplantısında, üye belediyelerin yetkililerine Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bu yılki ana temalarından biri olan ‘Sağlık 2020’ konusu hakkında bilgi verildi.

Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) yapılan eğitim toplantısına, belediyelerin meclis üyeleri, proje koordinatörleri katıldı. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği danışma kurulu üyelerinin rehberliğinde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Daire Başkanı ve Sağlıklı Kent Birliği Müdürü Nalan Fidan, amaçlarının sağlık ve planlamanın entegrasyonu ile çevre ve ulaşım konularında üye belediyelere rehberlik yapmak olduğunu söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) çalışmalarını takip ettiklerini, örgüte akredite olduklarını hatırlatan Fidan, “DSÖ bu yıl ‘Sağlık 2020’ olarak adlandırılan Avrupa politika çerçevesini hazırladı. Sağlık Bakanlığımız da hazırlanan bu belgeye imza attı. Sağlık 2020 konusunda neler istendiğini kitapçık haline getirerek üyelerimizle paylaştık. Kitapçıkta, yerel yönetimlerin sağlık konusunda bilinçlendirilmesi gerektiği, Sağlık 2020’nin ana temasının eşitsizlikleri azaltmak ve yoksullukla mücadele etmek olduğu anlatılıyor” dedi.
Sağlıklı Kentler Birliği’nin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Fidan, çevreye duyarlı tesisleri ödüllendirdiklerini hatırlattı. Geçen yıl Bursa’daki firmaları ödüllendirdiklerini, bu yıl ise Türkiye genelinde ödüller dağıtılacağını anlatan Fidan, şu ana kadar birliğe 36 tane tesisin bildirildiğini, değerlendirmeler sonucunda 1 Mart’ta yapılacak olan törenle firmaların ödüllendirileceğini söyledi.
“Sağlık 2020 belgesi eşitsizliklerin altını çiziyor”
Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alpaslan Türkkan ise, “Sağlık 2020” konusuyla ilgili genel bilgilendirme yaptı. Belgenin, halk sağlığını güçlendirmek, insan odaklı sağlık sistemleri oluşturmak amacıyla hazırlandığını belirten Türkkan, yaşam beklentisi ve süresi açısında dünya genelinde ciddi farklar oluştuğunu, kimi ülkelerde 40’lı yaşlarda insanlar yaşamını yitirirken, kimi ülkelerde de insanların 80’li yaşları görebildiğini kaydetti. Hastalıkların da bölge bölge farklılık gösterdiği anlatan Türkkan, “Avrupa’da kolera, sıtma ve çocuk felci görülmezken, büyük çoğunluğu Afrika’da görülüyor. Dünyanın ölüm sebepleri farklıdır. Kalp hastalığıyla ilgili ölümler daha çok Avrupa’da ve Asya’da görülüyor. Tüberküloz ölümlerinde Afrika ve Asya’da bir yoğunlaşma var. Bebek ölüm hızlarında da farklılıklar göze çarpıyor. Her ülkenin farklı kültürü, geleneği, geliri ve eğitim seviyeleri var. Bu yüzden her ülkenin sağlık sıkıntılarına yönelik çözümleri de farklı olacaktır. ‘Sağlık 2020’ belgesi, her ülkenin farklı yollarla hedefe ulaşacağını, farklı seviyelerden başlayacaklarını, olaylara farklı yaklaşacaklarını ama aynı amaç etrafında birleşmelerinin onları daha çabuk iyileştireceğini kabul ediyor” diye konuştu.
Sağlığa çok para aktarılmasıyla toplumdaki iyileşmenin de aynı oranda artmadığını dile getiren Türkkan, “Amerika’da 7 bin dolar harcanırken, Japonya’da 2 bin 600 dolar harcanıyor. Ama Japonya’nın sağlık göstergeleri daha iyi. Sağlığa harcanan paranın miktarı değil, nasıl ve nereye harcandığı önemlidir. Öte yandan dünyada insan sağlığının geçmişe göre iyiye gittiği görülüyor, fakat eşitsizlikte de ciddi artış var. 1980 ile 2010 yılları arasında Avrupa’da beklenen yaşam 6 yıl arttı. Ancak kadınlarda farklar derinleşti. Fransa’daki bir kadın 85 yıl yaşarken, Bulgaristan’da 77 yıl yaşıyor. Erkekler de ise durum daha vahim. İsveç’te erkekler 80 yıl yaşarken, Litvanya’da 67 yıl yaşıyor. Belge bu eşitsizliklerin altını çiziyor” dedi.
Konuşmaların ardından eğitim toplantılarına geçildi. 2 gün sürecek olan toplantılarda, toplam 5 eğitim programı düzenliyor. Sunumların ardından katılımcılar gruplara ayrılarak uygulamalı çalışmalar yapıyor. Toplantı kapsamında Doç. Dr. Emel İrgil ‘Şehir sağlık profili’, Erdem Saker ve Prof. Dr. Hasan Ertürk ‘Belediyecilik ve yerel yönetimler’, Prof. Dr. Barış Mater ve Prof. Dr. Feza Karaer ‘Sağlıklı kentlerde çevre’, Doç. Dr. Emel İrgil ve Yrd. Doç. Dr. Alpaslan Türkkan ‘Sağlıklı yaşam’, Prof. Dr. Handan Türkoğlu, Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk ve Prof. Dr. Cengiz Giritlioğlu ise ‘Sağlıklı şehirler için planlama ve yapılaşma’ konularında sunum yapacak.

Mail listesine üye olun

Kaydınız alınmıştır.